2018. máj 09.

Detektívek feladatai

írta: Szorsiborsi
Detektívek feladatai

azaz mit játszunk egy detektív bulin

Egy detektív bulin nem lehet a hagyományos játékokat játszani, hanem misztikus eseteket, rejtélyeket szeretnének a gyerekek megoldani. Egyik rejtélyből jön a másik, mint az igazi nyomozók életében: titkokat kell felfedni, rejtvényeket kell megoldani. Hogy meg tudják oldani őket, össze kell dugniuk a fejüket. Szinte bármelyik korosztály számára izgalmas lehet egy ilyen detektív buli, csak a játékokat kell a tudásuknak megfelelően alakítani, hiszen míg az ovisoknak elegendőek a képrejtvények, addig a nagyobbaknak már komolyabb feladatokat is adhatunk. Az a jó ezekben a játékokban, hogy kint is, bent is, akár rossz idő esetén is lehet őket játszani. Ráadásul ezek a játékok könnyen elkészíthetők, hiszen szinte csak néhány papírlapra lesz szükség.

nevtelen_terv_5.jpg

Kincskeresés

A fő vezérfonal legyen egy kincskeresés. A kisebbek számára a nyomozás oka lehet az eltűnt torta esete, a nagyobbaknak akár egy gyilkosság felderítése is. A legalkalmasabb helyszín az udvar lenne, de a lakás is alkalmas egy kis kincskeresésre, nyomozásra. A megoldandó feladatok száma, ami elvezet a kincshez vagy a megoldáshoz, ne legyen több 5-8 játéknál, rejtélynél, rejtvénynél.

Rejtsünk el a szobában oda nem illő dolgokat, pl. egy fakanalat, fogkrémet, cipőt, amit a gyerekeknek meg kell találniuk. Ezek akár utalhatnak a játék következő rejtvény helyszínére, pl. a fogkrém a fürdőszobára, ahol további rejtvényeket találnak. Ez a feladat kimondottan lakásban való játékhoz alkalmas.

treasure.jpg

Rejtsünk el titkos üzeneteket a lakás vagy a kert különböző részein. Ezek tartalmazhatnak találós kérdéseket, amiknek a megoldása a következő rejtekhely. Vagy rajzot a kisebbek számára, hogy hova kell menniük a következő kártyáért.

Készíthetünk egy térképet a helyszínről, ami elvezet a kincshez. Ha igazán témahűek akarunk lenni, akkor mártott papírból készítjük el, mintha egy kalóz elrejtett kincsét kellene megkeresni. A következőkben erre is készítek egy bejegyzést, hogy a lelkes anyukák és apukák maguk is el tudják készíteni a maguk térképét :)

A térképes kincskeresést is lehet fokozni, ha a térképet feldaraboljuk, és elrejtjük őket. Így a gyerekeknek először a térkép darabjait kell megkeresni a rejtvények segítségével. 

Ugyanezt megcsinálhatjuk egy képpel. Az elrejtett kincs helyszínét fotózzuk le, vágjuk darabokra a képet, és azokat rejtsük el.

Ezekhez a rejtvényekhez természetesen használhatunk mindenféle titkosírási módszereket, amit egy korábbi blogomban találhattok. De természetesen az internet tárháza a mindenféle titkosírási módszereknek.

Krimi rejtvény, azaz fekete, fehér, igen, nem

Ez a játék tökéletes lesz arra, hogy a kis detektívek megtanulják, hogyan tegyék fel a helyes kérdéseket. Ezt akár a kincskereséses storyba is könnyeb be lehet építeni. Viszont itt már szükség lesz egy bevatottra, pl. az egyik szülőre, aki elmesél a detektíveknek egy storyt, egy esetet, amit a gyerekeknek meg kell oldani. A gyerekek különböző kérdéseket tesznek fel, de a szülőnek csak igen vagy nem válaszokat lehet adniuk. Íme néhány eset, amire építkezni lehet egy detektív-party során:

1. eset: Egy férfi ejtőernyő nélkül ugrik ki egy repülőből és túléli. Hogyan lehet ez?

Válasz: A repülő a földön állt.

2. eset: Rómeó és Júlia holtan fekszenek a földön. Az ablak nyitva, Körülöttük üvegcserepek, és a padló nedves. Mi történhetett?

Válasz: Rómeó és Júlia két aranyhal. Az akvárium az ablak közelében állt. Egy széllökés hatására az ablak lelökte az akváriumot, ami darabokra tört.

3. eset: Egy erdőtűz után a tűzoltók egy fában találnak egy férfit búvárruhában. Hogy került a búvár a fába?

Válasz: Az oltó jármű a vizet egy közeli tóból hozta. Ott búvárkodott a férfi. A jármű a vizet a férfival együtt szívta fel, majd szórta szét.

 

Forrás: http://www.babinjo.de/detektivparty/spiele/

Remélem tetszett a bejegyzés, és találtál hasznos infókat. Még több ötletért kövesd a blogomat, és keress a facebookon :)

 

 

Szólj hozzá

játék szülinap játékok rejtély titkosírás nyomozás kincsesláda kincskeresés mottó party tematikus szülinap játékok az udvaron detektív party