2018. feb 09.

4-6 évesek játékai

írta: Szorsiborsi
4-6 évesek játékai

Már foglalkoztunk a legkisebbekkel, miket is lehet játszani velük a szülinapjukon. Hiszen már ők is igénylik a társas játékokat, főleg ha több gyerek jelenik meg ama nemes napon. De most nézzük a nagyobbakat, a 4-6 éveseknek való játékokat. Az ő esetükben már összetettebb a feladat, ők már igenis egymással, esetleg a szülőkkel játszanak.

nevtelen_terv_3.jpg

Először is el kell dönteni, kint, vagy bent szeretnénk a szülinapot tartani, esetleg mindkét helyen, mert ezek alapján érdemes a programot összeállítani. Persze vannak játékok, amik mindkét helyen alkalmasak lehetnek, de azért nem mindegy, hol csinálnak a csemeték felfordulást, nem igaz?

Íme néhány ötlet, ha bent szeretnénk szülinapozni:

1. Székfoglaló

Hozzávalók: egyel kevesebb szék, ahány gyerek van, zene

A játékot, biztos mindenki ismeri: a székeket egy körben kell elhelyezni, fontos, hogy egyel kevesebb legyen, mint ahány gyerek van. A zenére elindulnak a székek körül körbe, majd amikor leáll a zene, a gyerekek elfoglalnak 1-1 széket. Akinek nem jut, kiesett. A sértődést elkerülendő, ami azért előfordulhat, érdemes valami más feladatot kitalálni a kiesetteknek, ilyenkor ehetnek valami finom sütit, vagy akár kezelhetik a zenét is. A körök után mindig el kell venni egy széket, hogy mindig kevesebb legyen, mint gyerek. Akié a végén az utolsó szék, az a nyertes.

2. Twister

Hozzávalók: Twister

A jó öreg Twister játék biztosan feldobja a buli hangulatát. Noha egy 8-10 fős seregnél biztos nem fog mindenki egyszerre játszani, de lehet csapatokat is alkotni, akik egymás után mérettetnek meg. Emellett hasznos is, lehet vele gyakorolni a jobb, bal irányt.

3. Kóstolgató

Hozzávalók: mindenféle ételek, italok: víz, üdítő, só, cukor, ketchup, mustár, fahéj stb.

A gyerekeknek egyesével bekötjük a szemüket, majd sorban kóstoltatunk velük a kínálatból. A többi gyerek pedig tévútra viheti a kóstolót, ha közben odakiabálja, hogy „hmmmm, az finom”, vagy hogy „pfúúúj!!!”.

4. Mocsáron átkelés

Hozzávalók: 2-2 tiszta törlőruha, lehetőleg 2-2 azonos színű, alufólia, karton

Előkészületek: a kartonból vágjunk ki pl. hal, vagy béka mintákat, és vonjuk be alufóliával. Helyezzük őket egy dobozba a célhoz.

A gyerekek a Startnál állnak, 2-3-an versenyezhetnek egyszerre, amennyi helyünk van a szobában. Érdemes váltófutás-szerűen szervezni, csapatokban, akkor mindenki részt vehet benne. A terep a mocsár, és a gyerekek csak a kezükben lévő két rongyra léphetnek rá, így tudnak átjutni a mocsáron. Ahogy lépnének, mindig a lábuk alá kell helyezni az egyik törlőruhát. Ha elérték a célt, megfognak egy halacskát, majd ugyanezzel a módszerrel visszamennek a starthoz, majd jöhet a következő versenyző. Amelyik csapat hamarabb összeszedi az előre megadott mennyiségű halacskát, pl. 5 db-ot, az nyert.

5. Egyiptomi múmia

Hozzávalók: néhány tekercs WC-papír

2-2 gyerek játszik egyszerre. Az egyik lesz a múmia, a másik, aki tetőtől-talpig betekeri a papírral olyan gyorsan, ahogy csak tudja. Természetesen aki először kész, az nyert.

 

DIY ötletek

1. Rajzverseny

Hozzávalók: papírok, színes ceruzák, zsírkréták

Szerintem nem kell leírnom, mit is jelent ez. A gyerekek ebben a korban szívesen rajzolgatnak, festegetnek. A sok aktív játék mellett, ha már kellően elfáradtak, érdemes közbeiktatni egy kis rajzolást, hogy lenyugodjanak. Természetesen a szülinappal, ünnepelttel, vagy a mottóval kapcsolatos témát adjunk nekik, amit aztán vagy hazavihetnek, vagy odaajándékozhatnak az ünnepeltnek. A zsúr alatt egy látható helyre ki is lehet állítani a műveket.

2. Gyertya díszítés

Hozzávalók: gyertyák, minél vastagabb, annál könnyebb díszíteni, mindenféle levonók, strasszok, és minden, amivel a gyertyákat könnyen, viszonylag kevés szeméttel ki lehet dekorálni

Ehhez nem kell szerintem semmit hozzáfűzni, hiszen itt csakis a gyerekek kreativitására van szükség.

Sikerült találni néhány jó ötletet? Ha igen, kövessetek a Facebookon is, hogy ne maradjatok le a friss infókról!

Szólj hozzá

játék játékok DIY 4-6 évesek