2018. máj 04.

May the 4th be with you

írta: Szorsiborsi
May the 4th be with you

azaz, nemzetközi Star Wars nap :)

Akinek fiú gyereke van, biztosan elérkezett/elérkezik, vagy épp benne van a szuperhősös, star-wars-os korszakban. Nálunk ez igen hamar elérkezett, hiszen a gyerkőc még csak két éves, de simán felsorolja a bosszúállókat, és felismeri Darth Vadert, de már a Csillagok háborúja betűtípust is. Szóval már neki is kellenek a Star Wars akciófigurák, Star Wars-os zokni, lego, póló stb. Pedig még csak mondom, 2,5 éves. Mit szóljanak az idősebb gyerekes anyukák? :) Szóval aki még nincs benne, készüljön :)

May the 4th be with you (Star Wars Day).gif

Na jó, valójában én is szeretem, de természetesen a férjem az, aki nagy DC, Marvel, SW rajongó a családban. Csoda, hogy a gyerek is az? :)

Az első, általam szervezett szülinapi buli témája is mi egyéb lehetett, mint Darth Vader :) A gyerekek betéve tudták a sztorit, persze, szintén apa hatása :)

Épp ezért, mivel sokan szeretik, köztük első sorban a gyerekek, gondoltam megemlékezni a SW fanok évi legnagyobb ünnepéről, a nemzetközi Star Wars napról. Aki tud angolul, nem kell magyarázni, mi az oka annak, hogy pont ezt a napot választották a rajongók. Aki esetleg németes volt, vagy más nyelvet tanult, a film ikonikus mondatának elejét,  a "May the force be with you" (Az erő legyen veled) hasonlóan kell kiejteni, mint angolul a május 4-ét (May the fourth). Így elég logikusnak tűnik.

Néhány érdekesség a nap történetéről:

  • 1979. május 4-én, Margaret Thatcher az Egyesült Királyság első női miniszerelnökének megválasztása után pártja a következő hirdetéssel köszöntötte a London Evening News-ban: "May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations." (Május negyedike legyen veled, Maggie. Gratulálunk.)
  • Hivatalosan először 2011-ben Torontóban rendezték az első SW napot.
  • 2015-ben ezen a napon az asztronauták is SW-t néztek a Nemzetközi Űrállomáson. Ez azért durva :)

Szóval a mai napon ne felejtsetek el valami kis aprósággal megemlékezni George Lucas történelmi jelentőségű filmjéről, esetleg egy SW-maraton? Na jó, azért az elég vagány lenne.

Viszont nem is lehetne jobb napot találni egy jó kis SW témájú szülinapi bulihoz! Ha kedvet kaptatok hozzá, kövessétek a blogom korábbi bejegyzéseit a témáról, és látogassatok el a facebook oldalamra is :) Addig is, az Erő legyen veletek! ;) 

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Star_Wars; https://en.wikipedia.org/wiki/Star_Wars_Day

 

 

Szólj hozzá

mozi szülinap fénykard Star Wars Darth Vader mottó party tematikus szülinap