2018. jan 29.

Szülinap a játszóházban

írta: Szorsiborsi
Szülinap a játszóházban

...avagy érdemes ott tartani a szülinapi zsúrt?

jatszohaz.jpg

Volt szerencsém kívülről szemlélni egy gyerekzsúrt egy játszóházban, ezért arra gondoltam, hogy leírom, milyen előnyei, ill. hátrányai lehetnek egy ott megtartott születésnapnak. Igyekszem mind szülői, mind gyerekszemmel nézni a helyszín adottságait, és az ott történteket is.

Előnyök és hátrányok gyerekszemmel:

Gyermekként természetesen nagy élmény lehet, sajnos én már nem tapasztalom meg, ha az ember lányának, vagy fiának a szülinapját nem otthon, hanem valamilyen külső helyszínen rendezik meg. Anno erre inkább csak a „Meki” volt alkalmas, ma már viszont nagyon népszerűek a játszóházak egy bizonyos korosztály szemében.

A helyszín ugyebár egy gyerekzsúrhoz szinte tökéletes: tele van mindenféle játékkal, amik közt mind a fiúk, mind a lányok találnak kedvükre valót a 2 évestől a 10-11 évesig. Vannak ott nagyobb babaházak, amiket az ember sose venne meg pl. egy kis panellakásba, óriási sárkányok, autók garmada, álarcok, babák, és ugye a játékokból nem egy, hanem egy regiment van. Ha a fiúk pl. lövöldözni szeretnének, legalább 10 db fegyvert találnak. Otthon azért az ember nem tart mindenből ilyen sokat, feltételezem. És még nem ejtettünk szót a mászókákról, csúszdákról… Lényeg a lényeg, játék szempontból szinte tökéletes.

A helyszín alkalmazottai előre berendezték a helyszínt: megterítettek egy kis asztalkán a szülinapos bandának, üdítőket, szép tányérokat kaptak, girlandok voltak felakasztva, sütik voltak az asztalon. És több óra játék, játék, játék. Ha a szülő szeretne, fogadni lehet animátort, csillámtetoválót, lufibohócot is, akik még varázslatosabbá tehetik a szülinapi zsúrt, persze nem ingyen, de erről majd a szülői részben  Majd az előre megbeszélt időpontban érkezik a torta…. innentől már ismerős nemde?

Ami negatívum lehet, hogy az asztal nem egy elkülönített szobában volt, hanem ott, ahol az összes többi gyerek játszik. Igaz, előre szóltak a többi szülőnek, hogy az asztalhoz nyúlni nem lehet, nem is nyúltunk. De attól még ott az a sok idegen gyerek, nem is kevés…. Néha már mi, szülők sem fértünk a sok gyerektől, mert lépten-nyomon beléjük ütköztünk.

És a szülőknek:

Szülői szemmel azért már más szempontok alapján kell döntenünk, érdemes-e csemeténk szülinapját egy játszóházba tenni, vagy inkább maradjunk otthon. Esetleg a jó öreg „Mekit” válasszuk?

Természetesen nagy előnye, hogy sem berendezni, sem összepakolni nem mi fogunk a helyszínen. Nem kell mosogatni, porszívózni, és még ki tudja, mi mindent kellene helyretenni egy ilyen buli után. Nem kell kitalálni, mit is csináljanak a gyerekek, hogy ne unatkozzanak, mit játszanak, hogy a berendezést se érje kár. Főleg egy hideg napon, amikor ugye az udvar sem opció. Nagy a hely, elfér több gyerek is, sőt, a szülők is. Így van idő akár egy kis beszélgetésre is a többi anyukával, apukával. A helyszín gondoskodik kávéról, de nem ám holmi automatás löttyöt, hanem igenis kávéfőző automatából kínálják a kávét. Friss újságokat is találnak ott az anyukák egy elkülönített, fotelekkel berendezett kis sarokban, mindenféle női magazinokkal. Külön tetszett, hogy nem a 2 éve lejárt újságokat, hanem igenis az aktuális lapokat. Természetesen van ingyen wifi, ami elég gyors is, ha a szülők unatkoznának, vagy rögtön szeretnének képet megosztani az ünnepeltről és bandájáról. Apropó fotó, fényképészt is lehet fogadni, aki profi fotókat készít a fontos pillanatokban.

Na de jöjjön pár negatívum is, ami elgondolkodtató lehet.

Kezdjük rögtön a költségekkel, hiszen úgy gondolom, ez meghatározó lehet. Nyilván nem ingyen mehetnek be a gyerekek és pakolhatják szét a helyszínt. Ez esetleg megdobhatja a szülinapi költségeket, otthon azért mi magunk takarítunk, és készítjük elő a terepet. Na de ugye a kényelemnek ára van... Ha lufibohócot, arcfestőt, fotóst szeretnénk, vagy egyéb igényeink vannak (persze nem nekünk, hanem a drága szülinaposnak), akkor azok is plusz költségek.

Engem igazából külön zavarna a sok idegen jelenléte. Oda a meghittség. Tényleg sok gyerek volt, és még erre rájön a szülők száma – gyerekenként min. egy– így a végére már igen sokan voltunk. Nem egyszer löktem fel majdnem egy gyerkőcöt, mert csak hátraléptem, hogy valakit elengedjek, de már a lábam alatt volt egy másik manó. Nem beszélve az idegen szülőkről… Leülni is csak korlátozott számban lehet, mert az ember vagy a földön foglal helyet, de ott előbb-utóbb útban lesz, vagy arra a néhány fotelra csücsül, ami a „szülő-sarokban” van.

Összességében szerintem egyszer érdemes kipróbálni, meg hát ugye mindent a gyerekekért. De tényleg! Óriási élmény lehet ott szülinapozni a legjobb barátokkal. (Utána biztos megugrik az oviban/suliban a menőségi-faktor.) Meglátásom szerint sokkal több előnye van, mint hátránya, ha az ember rááldozza az árát, még a szlők szempontjából is. De ez akár egy szülinapi ajándék is lehet. 

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Facebook közösséghez is az alábbi linken, hogy eljuthassanak hozzád a legfrissebb tartalmak: itt

Szólj hozzá

fényképész szülinap játékok játszóház animátor