2018. már 18.

Sült édesburgonya

írta: Szorsiborsi
Sült édesburgonya

avagy ételallergia esetére is van megoldás

Amikor szülinapi zsúrt, bulit, vagy egyszerű összejövetelt szervezünk, és azon előre láthatólag enni is fogunk, illik megkérdezni a vendégeket, van-e köztük olyan, aki vegetáriánus, diétás étrendet követ, vagy éppen van-e ételallergiája. Ez egy gyerekeknek szóló zsúron még fontosabb lehet. Amióta nekem is van egy kis hercegem, azóta tudatosult bennem, hogy ez nem is olyan ritka dolog, mint elsőre gondolnánk, és hogy pl. egy jó kis tejszínes-tojásos torta, ami ugye egy szülinapi buli elengedhetetlen kelléke, akár komoly problémákat is okozhat. Még ha szegény vendég nem is eszik belőle, biztos szívfájdalma lehet, hogy csak ő marad ki a jóból. Ezért mindig figyeljünk erre oda, érdeklődjünk a szülőktől, hogy a csemetéje megehet-e bármit!

sult_edes_burgonya.jpg

Éppen ezért igyekszem időnként olyan recepteket is hozni, ami tojás, tej, vagy éppen gluténmentes. Az édesburgonya chips remekül illik bármilyen bulihoz, mert gyorsan elkészül, és mivel zöldség, szinte mindenmentes, ráadásul még egészséges is. Tudtátok pl., hogy  magas a C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban mint kálium, a réz és a mangán, alacsony a zsír- és koleszterintartalma és neve ellenére cukorbetegek is fogyaszthatják. 

Elkészítése: szeleteld fel a burgonyát, fűszerezd be sóval, borssal, bazsalikommal, majd locsold meg kevés olíva olajjal. Én ecsettel kenegettem rá. Majd 170 fokon süsd kb. 25 percig előmelegített sütőben sütőpapíron. Néha meg kell forgatni. 

Ugye milyen egyszerű? Mellé készítettem fokhagymás joghurtot, és ketchupot ettünk még hozzá. Ugyan a 2 évesem nem kóstolta meg - semmi újat nem kóstol meg, de érdemes próbálkozni. Más zöldségekből is elkészíthető, nekem a répa a kedvencem, de a cukkini is nagyon finom.

Jó étvágyat!

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89desburgonya

Ha tetszett a bejegyzés, ne felejtsd el meglátogatni a facebook oldalam :)

Szólj hozzá

recept ételallergia