2018. feb 20.

10 ötlet egy igazán jó szülinaphoz

írta: Szorsiborsi
10 ötlet egy igazán jó szülinaphoz

avagy az első szervezésem margójára

Végre lezajlott az általam már nagyon várt első szülinap, melyet én szerveztem, és részben én bonyolítottam le. Ebben nagy segítségemre voltak első sorban a szülők, akik megadták a lehetőséget, hogy a kisfiuk legyen az első kis kísérleti nyulacskám, és a buli alatt is a segítségemre voltak. Természetesen a játékban is részt vettek, a gyerekek nagy örömére. Emellett volt egy profi segítségem, aki több éves animátori tapasztalatával, gyerekekhez való hozzáértésével igazi Star Wars bulit varázsolt nekünk.

28340277_1593276914042766_951531138_o.jpg

Személy szerint sokat tanultam a buli alatt mind a gyerekek oldaláról, mind a lebonyolításról, amiket a következő szülinapon már másként fogok csinálni. Ezekből hoztam most párat, hogy mások is okulhassanak a szülinap tapasztalataiból:

  1. Mindig hagyjunk szabad játékra is időt – a gyerekek a végére elfáradtak, és szívesebben voltak fenn az ünnepelt szobájában. Vagy érdemes hamarabb leállni a játékokkal, vagy pedig az egyes feladatok közé kell egy kis szabad játékot becsempészni.
  2. Ha a szülinapos a buli elején megkapja az ajándékait, akkor nem biztos, hogy szeretne velünk játszani – az én gyerekkoromban is az volt a szokás, hogy ha megérkeztünk a helyszínre, átadtuk az ajándékot, és utána mentünk játszani. Ez akkor jó is, ha nem animátor vezényli le a játékokat. Ha programot tervezünk, akkor érdemes az ajándékozást a tortázás idejére tenni a játékok után, mert akkor nem veszi el az ünnepelt figyelmét.
  3. A 6 évesek nem mindig szeretnek ollóval vagdosni – Készültem kézműves feladattal is a szülinapra, amit mindenki nagyon élvezett. DE! Viszonylag egyszerű vagdosós-ragasztós téma volt, ámbár még így is volt, akinek az olló használata nehézséget okozott. Ezért érdemes sablonokkal, előre kivágott darabokkal is készülni, amit a lelkes ünneplők csak egyszerűen felragaszthatnak.
  4. A kellékeket jól el kell rejteni – Tényleg igyekeztem, hogy senki se lássa, mit rejtenek a táskáim, csak amikor az ember lánya nem otthon van, nem szeret csak úgy egy idegen házban kutakodni, hogy pontosan hova is rejtheti a kellékeket. Ezért a bejáratnál hagyott fénykardokat egyből kiszúrta az ünnepelt, amit utána nem szívesen adott vissza. Ami nem is lenne baj, de ugye így lelövi a meglepetést. Szóval vagy egy jól lezárt táskába kell tenni a kellékeket, vagy gyorsan el kell rejteni egy zárt helyiségben. Ezt mint animátor, érdemes előre megbeszélni a szülőkkel.
  5. Ne felejts el fotókat készíteni – ez főleg az ünnepelt szüleinek fontos, hogy megörökítsék a szülinap eseményeit, hogy évekkel később megmutathassák a leendő vőnek, vagy menynek. Érdemes megkérni valakit erre a szerepre, ha mi vagyunk az buli házigazdái.
  6. Legyen segítséged, aki előkészíti a következő játékot, és elpakolja az előző kellékeit. - Mi ketten szórakoztattuk a gyerekeket, ill. én csak Erika (a profi :)) keze alá dolgoztam. Igazából mellette labdába se rúghattam, profin lekötötte a srácokat, szinte elhitték, hogy ő Leia hercegnő. Így is nevezték. Szóval a lényeg, ha kellékek is vannak a játékhoz, zene, enni-innivaló, lufik, kell valaki, aki előkészíti őket, kezeli a zenét, majd a romokat összeszedi, hogy gördülékenyen lehessen folytatni a játékokat. Ha csak anya szervezi a bulit, mindenképp kérje meg apát, vagy egy másik szülőt, aki esetleg ott marad, és segítő kezet nyújt.
  7. Nem mindenki szereti a kiesős játékokat – Amikor arra került a sor, hogy kiesős játék jön, ketten rögtön megvétózták, hogy nem szeretnének játszani, mert nem akarnak kiesni. Húúúú gondoltam magamban, hogy oldjuk ezt meg. Szerencsére végül mindenki beállt, de érdemes a kiesőknek valami meglepetéssel készülni. Esetleg a következő feladathoz már tudnak segíteni, vagy már eleve elkezdhetik a következő feladatot. Vagy egy kis nasiidőt lehet még közbeiktatni azoknak, akik kiestek a feladatból.
  8. 2 óra játékidő elég – 4-8 éves gyerekekkel játszottunk olyan 1,5 órát. Ebben volt szaladgálás, labdázás, de pihentető kézműveskedés is. Viszont szinte mindannyian teljesen elfáradtak a végére. Persze nem úgy, hogy leültek pihenni, nem nem. Egyszerűen már nem tudtak koncentrálni. Miután megtalálták a kincset – 3-an már korábban kidőltek - a tortázáshoz is alig akartak jönni, mert maguk játszottak, beszélgettek. Vagy kis szüneteket iktassunk be, mint azt korábban is írtam, vagy ha már nincs kedvük játszani, hozzuk korábbra a tortázást.
  9. A program közben folyamatosan szedd össze a maradékokat – Ezzel a buli utáni takarítást lehet megspórolni, amihez lássuk be, senkinek se szokott kedve lenni. Zacskókat, sütis tányérokat, mindenféle papírokat érdemes menet közben apránként összeszedni, ezzel sok időt spórolunk meg, és nem olyan zavaros a buli helyszíne sem.
  10. Egyszerűen engedd el magadÉlvezd ki a gyerekek szülinapját, vegyél részt a játékokban, annak kimondottan örülnek, ha apát átverhetik valamilyen játékban. Készíts fotókat, vagy egyszerűen csak legyél külső szemlélője a gyerekek szórakozásának. És ne feledd, ez a pillanat nem jön vissza!
Szólj hozzá

tipp játék szülinap torta játékok nasi kincsesláda fotó készítés mottó party tematikus szülinap 6 évesek segítség a szülinapon 10 tipp a szülinaphoz