2018. feb 02.

Hogyan ünnepelnek a legkisebbek?

írta: Szorsiborsi
Hogyan ünnepelnek a legkisebbek?

Már túl vagyunk az első születésnapon, van némi gyakorlatunk is, hogyan rendezzük csemeténk 2. születésnapját. De mégis mit csináljuk aznap, mit játszunk, mivel kössük le a gyerekek figyelmét?

randma_s_special_herbs.jpg

Nem sokban fog változni a folyamat, talán már jobban megismeri a vendégeket, jobban örül az ajándékoknak és talán megérti, hogy körülötte forog ezen a napon a világ. (Bár lehet nincs különbség egy átlagos hétköznap és a szülinap között, hiszen mindig körülöttük forog a világ )

Ebben a korban a gyerekek még nem igazán tudják, mi is az a születésnap, talán a 3 évesesek már igen. Ha nekik mesélünk róla az alkalom előtt, akkor már várják, és izgulnak is.

Ilyenkor még nem szabad túl hosszúra nyújtani a születésnapi zsúrt, érdemes vagy a délelőtt folyamán, ebéd előtt, vagy a délutáni alvás utánra tenni a bulizást. Olivér szülinapján kicsit nehezítette a helyzetet, hogy a nagyiék messziről jöttek, és csak aznap voltak jelen. Így mi délelőtt és délután is szülinapoztunk, de jól bírta. Persze este aludt, mint a kis angyal

Érkezéskor érdemes a vendégeket gyorsan körbevezetni, hogy a fontosabb helyiségeket megmutassuk, mint a fürdő, WC, konyha, hol találnak ezt-azt, szalvétát, papírtörlőt, csak hogy a legfontosabbakat említsük. Hasznos előre kikészíteni egy asztalra – persze hogy a gyerekek annyira ne érjék el – szalvétát, nasit, innivalót, papírpoharat – jobb, mint az üveg, mert nem kell mosogatni, de persze mindenkinek szíve-joga.

Ha több gyereket is meg szeretnénk hívni, akik hasonló korúak, akkor valamivel le is kell kötni őket. Ne hívjunk túl sok gyerkőcöt, maximum 3-4 elegendő lesz, nyilván ha sok az unokatesó, akkor ez a szám több. Főleg ha négyen négyfelé szaladnak egy kis lakásban. Ezek a picik még nem igazán tudnak együtt játszani, csak „elzombiznak” egymás mellett. Persze ha kell a másik játéka, akkor azért észreveszik egymást J

Hasznos építőkockákat, labdákat kirakni, esetleg a motort, mesekönyveket elővenni. Be lehet rendezni egy kis játszósarkot is, ha van rá lehetőség, ahol a manócskák eljátszhatnak. Szeretik már a szerepjátékokat is, szívesen eljátszanak egy sapkában, vagy felvesznek egy kis köténykét. Szeretnek gyurmázni, rajzolni. Ha szerencsénk van, és ki tudunk menni az udvarra, utcára, akkor érdemes a szülőket megkérni, hogy hozzák el a gyerekek motorjait, biciklijeit, azzal biztosan sokáig elszórakoznak. Ha van az udvaron homokozó, akkor ott is szívesen „elsütögetnek”. Viszont meg kell jegyezni, hogy mindig figyeljen valaki a babákra. Ugye ilyenkor már nagyon jönnek-mennek, csak éppen nem néznek a lábuk elé. Ill. a lehetséges konfliktusokat megelőzendő… (gondolom, senkinek nem mond újat a dackorszak, meg az „Enyém!” kijelentés…)

Noha a nagyobbaknál is kell, ilyen korú gyerekeknél külön figyeljünk arra, hogy a törékeny, éles tárgyakat, vagy amit nem szeretnénk, hogy a gyerekek kezébe kerüljön, el kell pakolni. Ez sok problémát előzhet meg.

Ilyenkor minden olyan hektikusan megy, a gyerekeknek is extrém a nap, sok ember, köztük akár sok idegen, szokatlan a hely stb. Legyünk nagyon türelmesek velük. Valószínűleg aludni sem akarnak majd, amitől akár külön nyűgösek is lehetnek. De türelem, türelem, türelem…!!!

Mivel még nem szeretnek sokat egyedül lenni, sőt különösen igénylik a szülők társaságát, mindig legyen velük valaki, aki közbe lép, ha kell, aki megvigasztal. Nem baj, ha messziről szemléljük őket, csak kellő távolságban legyünk, ha szükséges.

Érdemes a játékokba is bevonni a szülőket. Szeretik a körjátékokat, a mozgásos, hintáztató, lovagoltató játékokat a gyerekek, ezt együtt is tudják játszani a szülővel. Ilyenkor üljünk le egy körben a gyerekekkel, és játsszuk velük a jól bevált kedvenceket: Áspis-kerekes, Így lovagolnak a hölgyek, Lassan jár a csigabiga, Pista bácsi fűrészel… stb. Főleg a mozgásokkal járó játékok érdeklik őket. Ill. már énekelgetnek, verselnek is, biztos élvezik az ismerős rigmusokat. De ezekkel is csak viszonylag rövid időre lehet őket lekötni, ne várjuk, hogy órákig ellesznek.

Hasznos lehet segítséget kérni. A gyerekekre nyilván figyelnek a szülők, de a miénkre is kell figyelni, mert mindig keres valaki valamit, a poharat, a mosdót, a szalvétát, mindig történik valami váratlan, mert kiborult az üdítő, kiszóródott a chips stb. A nagyik, a többi szülő biztosan szó nélkül segít nekünk, ha megkérjük rá őket.

 

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Facebook közösséghez is az alábbi linken, hogy eljuthassanak hozzád a legfrissebb tartalmak: itt

Szólj hozzá

játék szülinap játékok 2-3 évesek